Op 10 februari  bezochten we met 11 leden van de Werkgroep Archeologie Hulst de Stichting Erfpunt in Sint-Niklaas. Dit bezoek was een stap in het samenwerkingsinitiatief dat tussen beide is gegroeid. Een initiatief dat is ontstaan uit de vaststelling dat er over de grens heen tot nu toe heel weinig, om niet te zeggen geen, rechtstreekse doorstroming en communicatie bestaat wat betreft onderzoek en onderzoeksresultaten, acties en expertises, organisatie en omkadering. Terwijl het nochtans in grote lijnen eigenlijk  gaat over hetzelfde onderzoeksgebied: zowel geo-fysisch als historisch. Wat samenwerking betreft echter is de grens  in deze geen denkbeeldige barrière.


Onroerend Erfgoed Waasland Bezoek ERFPUNT Onroerend erfgoed Waasland

Eerste contacten werden vorig jaar gelegd, en daaruit bleek dat, naast het algemene engagement, de Stichting geïnteresseerd is in het inschakelen van vrijwilligers en de Werkgroep haar plannen voor archeo-workshops voor scholen wil concretiseren.

Die vrijdagnamiddag werden we in de vestiging van de Stichting in de gebouwen van het STeM heel hartelijk ontvangen door de voorzitter Johan Smet, de directrice Inge Baetens en de depotverantwoordelijke Dries D’Hollander.

Na een inleidend woordje bezochten we eerst het depot waarin een indrukwekkende hoeveelheid aan archeologische artefacten en onderdelen van beschermd erfgoed worden bewaard en beheerd. Daaraan gekoppeld is een gespecialiseerd conservatielaboratorium waar kwetsbare vondsten uit metaal, aardewerk, glas, hout en leder worden geëvalueerd, gereinigd, geconserveerd en gestabiliseerd.

Daarna kregen we een enthousiaste rondleiding in het archeologische gedeelte "Mens en materie" van het STeM. Een bijzondere collectie van vondsten uit het Waasland van de prehistorie tot de nieuwe tijd. Alles heel aantrekkelijk en overzichtelijk uitgestald met duidelijke wandteksten en levensgrote, tot de verbeelding sprekende, afbeeldingen. Bijzondere aandacht gaat uit naar de vondsten van de vicus Pontrave (Waasmunster), de abdij van Boudelo (Klein-Sinaai)  en verdronken Doel.

Het bezoek werd afgesloten in het jongerenatelier waar een aantal workshops wordt aangeboden: "Archeologie en munten" (determinatie van Romeinse munten), "Paleo-archelogieatelier" (beschrijving en tekenen van vondsten) "Van barbaarse broek tot extravagante hoed" (reflecteren over en inleven in kleding) en "Steentijdatelier" (uitsorteren van residu en tekenen en refitten van silex of vuursteen)


Na deze boeiende rondleiding werd in een afsluitende samenkomst een aantal afspraken en intenties voor verdere samenwerking besproken:

  -Het aanstellen van een contactpersoon tussen Stichting en Werkgroep

  -Het doorgeven van onderzoek en onderzoeksresultaten, acties en lezingen

  -Verdere reflectie over het organiseren van vrijwilligerswerk

  -In het kader van de geplande start van workshops in Hulst: de betrokken leden kunnen de

   workshops in het STeM bijwonen

  -Mogelijk contact met de EGTS



Rest mij alleen nog de mensen van Erfpunt te bedanken voor deze erg boeiende en lonende namiddag en een bezoek aan het STeM aan ieder warm aan te bevelen.


Aanbevolen sites:

www.erfpunt.be

www.musea.sint-niklaas.be/stem



Dirk Gaspard

Werkgroep Archeologie Hulst