Toen na al dat oorlogsgeweld de rust min of meer was weergekeerd volgde een periode van herstel. Veel verloren land werd opnieuw bedijkt. Maar omdat het steeds machtiger wordende Frankrijk een nieuwe bedreiging begon te vormen, wilde men langs de grens met het nu Oostenrijks bezit geworden Vlaanderen een verdedigingslinie behouden. Deze moest niet alleen uit grotere en kleinere forten bestaan, maar ook uit een waterlinie die in geval van nood in werking kon worden gesteld. Dus mochten niet alle slikken te hoog opslibben en moesten nieuwe polders in oorlogstijd weer snel onder water kunnen worden gezet. Daarom werden op diverse plaatsen in wat nu Staats-
Om te voorkomen dat de vijand zo'n inundatiesluis zou veroveren en het water weer uit de polders zou laten wegstromen, waren ze altijd verdedigbaar vanuit één of meerdere forten of batterijen.
De Zwartenhoekse Zeesluis werd in gebruik genomen in 1789. Het imposante bouwwerk bevatte maar liefst drie sluiskokers. Bij eb drukte het overtollige polderwater de sluisdeuren open en het stijgende vloedwater sloot ze weer. Daarnaast konden de kokers met schoven of schuiven "definitief" afgesloten worden en zo de inundatie permanent maken. Dat laatste gebeurde bij de inval van de Fransen in 1795 en ook tijdens de Belgische Opstand werd -
Gelukkig waren er desondanks toch mensen die er regelmatig op wezen dat, als er niets gebeurde, een belangrijk stuk cultuurhistorisch erfgoed voorgoed verloren zou gaan. Het had nog heel wat voeten in aarde voor het zover was, zo besloot Marc zijn betoog, maar in 2009 kon de schitterend gerestaureerde sluis heropend worden.
Daarna bekeken we eerst het "zoete-
Toen was de beurt aan Johan Thomas. Hij heeft in het verleden heel veel vrije tijd besteed aan het onderzoeken van de resten van het door overstromingen verdwenen Westdorpe en bracht ons naar de plaats waar dat was geweest. Omdat die locatie binnenkort verdwijnt onder de immense kassen van de glastuinbouw hebben er onlangs nog enkele proefopgravingen plaats gevonden. Ook deze leverden weer de nodige sporen van het verdronken dorp op. Maar voor ons was op deze plek toch maar weinig boeiends te zien. Dat was anders in Johans museumpje, dat ondergebracht is in het “meestershuis” van de voormalige dorpsschool. Niet alleen waren daar interessante vondsten uit Oud-
Mark Zwartelé, Werkgroep Archeologie Hulst
Het kon gewoonweg niet mooier: zomerse temperaturen, tafel en banken in de schaduw van hoge populieren met uitzicht op de sluis en onder het genot van het door Fred en Georgette meegebrachte bier luisteren naar de uitleg van Marc Buise over de geschiedenis van dit fraaie bouwwerk.
Het verhaal van de sluis begon met de ondergang van het noordvlaamse landschap tijdens de Tachtigjarige oorlog. Zowel Spanjaarden als Staatsen leerden vrij snel het water als offensieve en defensieve bondgenoot te gebruiken en zetten dus aan de lopende band uitgestrekte landerijen onder water. Wat de plaatselijke bevolking daarvan vond deed weinig of niets ter zake. De belangen van de Koning van Hispanje en de veldheersroem van figuren als Maurits en zijn halfbroer Frederik Hendrik gingen nu eenmaal boven die van de talloze Vlaamse boeren die door deze activiteiten volledig geruineerd werden.
Bij de foto's:
1. De Zwartenhoekse zeesluis in al zijn glorie.
2. Marc Buijse vertelt de geschiedenis van de sluis.
3. Een kijkje vanaf de loopbrug.
4. De waterloop door de sluis.
5. Op de plaats waar Oud Westdorpe gelegen heeft. Johan Thomas geeft uitleg over zijn jarenlange opgravingen in en rond Westdorpe.
6. In het museum "Oud Westdorpe".