Spit en vetvanger

Stel je voor, je bent aan het barbecueën en je wilt een groot stuk vlees braden. Wel handig als er een spit is waaraan het vlees rondgedraaid kan worden zodat het aan alle kanten even gaar wordt. Dat had de mens al snel door.

Wat dan ook handig is, is een paar steunen om het spit op de leggen. De mooi gedecoreerde steen is één helft van zo'n braadspithouder. Er zitten meerdere inkepingen in waarop het spit gelegd kan worden, dichtbij het vuur of iets verder er van af.



Om te voorkomen dat tijdens het braden vet op de vloer of in het vuur druipt, werd er onder het spit een vetvanger neergezet, een grote rechthoekige schaal met aan één kant een schenktuit en aan de andere kant een oor. De schaal werd namelijk met de kant van de tuit in het vuur gezet, alleen aan die kant zit ook een pootje onder de schaal, zodat het vet vloeibaar bleef. Aan het oor kon de schaal met een pook uit het vuur worden getrokken en wanneer de schaal buiten gebruik was, kon je ze eraan ophangen.


Hanneke Stam

Werkgroep Archeologie Hulst

Bij de foto's:

1. Een van de steunen voor het spit (Bierkaai, Hulst)

2. Stuk van een vetvanger (Bierkaai, Hulst)