Activiteiten en Jaarverslag 2022

Jaarverslag 2022

2022 stond nog maar eens in het teken van een volgende zoektocht naar een nieuw onderkomen voor de WAH, aangezien de huur van het pand aan het ’s Gravenhofplein in het najaar verviel. Eind

september viel de beslissing: de WAH verhuist naar de vroegere schoolgebouwen aan de Tabakstraat. De gymzaal zal geschikt gemaakt worden als vergaderruimte en voor tentoonstelling van eigen vondsten en workshops voor scholen. In de laatste maanden wordt met man en macht gewerkt om de ruimte klaar te krijgen voor de eerste (school)bezoeken verwacht in januari 2023. Een woord van dank hier voor de Gemeente Hulst die actief heeft geholpen bij het zoeken naar een geschikte ruimte.


Begeleiding en assistentie bij opgravingen is in 2022 niet gebeurd. Er was wel de melding (Artefact!) van de vondst van een waterput aan de Houtmarkt. Ook zijn een aantal aangebrachte vondsten gedetermineerd en onderzocht: scherven Oud-Hontenisse, grondvondsten natuursteen Boerderij Ondersteboven Westdijk. De WAH heeft toelichting kunnen geven bij onderzoeksvragen over

vroegere opgravingen bij de Torenberg en Cambron. Er wordt nog steeds gewacht op het verslag (KUL) over de vuursteenvondsten van de Emmabaan Koewacht.


Dit jaar is er ook een actieve samenwerking gerealiseerd met PAN (Portable Antiquities of the Netherlands): tijdens een startbijeenkomst geeft de coördinator de nodige info voor deze bruikbare en interessante expertise. De geleerde technieken zullen zo snel mogelijk toegepast worden om de vele niet geregistreerde vondsten van de WAH in te voeren.


We mochten voor onze zeer gesmaakte workshops volgende scholen verwelkomen: De Brug, Nobelhorst, de Torenberg en De Wingerd. In januari wordt als eerste in onze nieuwe ruimte nog een groepje van De Torenberg verwacht. Ook tijdens de Archeologiedagen van juni lieten we bezoekers kennismaken met de WAH-werking. Zelf waren we aanwezig bij de Vlaamse Archelogiedagen in Ename en de ZAD-dag in Middelburg.


Voor 2023 kijken we uit naar assistentie bij de geplande opgravingen in deelgebied 4 en 8 door Artefact.