Activiteiten en Jaarverslag 2021

Jaarverslag 2021

Door de aanhoudende pandemie en de steeds wijzigende restricties zijn de activiteiten van de WAH ook in 2021 eerder beperkt geweest. Wat echter niet betekent dat we hebben stilgezeten.


Er is werk gemaakt van ons nieuwe, helaas voorlopige, onderkomen in de Overdamstraat: de ruimte werd verder aangekleed met prachtige didactische posters en in de vitrinekasten is een uitstalling gemaakt van inspirerende vondsten van de WAH. 


De ruimte blijkt ook heel geschikt voor de ontvangst van scholen voor onze workshops archeologie. Zo mochten we in oktober De Stelle-Zeemeeuw (in aanwezigheid van Wethouder Diana Van Damme )   en De Vlaswiek ontvangen. Van dit laatste bezoek is een mooi verslag gemaakt door Omroep Hulst. Op zijn plaats is hier een dankwoord voor de gemeente, die ons voor deze workshops een subsidie toekent. Hier kunnen we ook nog vermelden dat er ook heel grondig werk verricht is aan onze vernieuwde website.


Wat de kerntaken betreft was er een archeologische verkenning van de mouterij te Kloosterzande. Het vuursteenonderzoek (vondsten Koewacht) is lopende en in handen van Gunther Noens (Leuven) en Hans Jongepier (Middelburg). Er is ook deelgenomen aan het  webinar van de Zeeuwse Amateurdag in maart.


Vondsten:

In 2021 zijn 3 vondsten uit Saeftinghe bij de WAH binnengekomen: een steen met inscriptie, een taatspot en een schedel. Deze vondsten staan uitgebreid beschreven op de website van de WAH.


Administratief Is de WAH opgenomen in het aanbod Cultuureducatie Zeeuws-Vlaanderen en worden we nu door de gemeente voor onze cultuurparticipatie gesubsidieerd. We hebben dit jaar de ANBI-status verkregen en een bijdrage ontvangen uit de  Rabo Clubsupport.


Omdat, zoals reeds vermeld, ons onderkomen voorlopig is, zijn we aanhoudend op zoek naar een nieuw locatie. Er zijn hierin reeds verschillende pistes gevolgd: museumkelder (afgekeurd door de gemeente, museumbestuur onderzoekt of de knelpunten kunnen worden opgelost.), kelders onder de Sociëteit Steenstraat (ongeschikt bevonden), winkelpand Stationsstraat… Wordt uiteraard vervolgd.