Kruiken zoals deze worden regelmatig gevonden, wat nogal eens de opmerking oplevert: "Nou, die van Hulst hebben vroeger ook al graag een borreltje gedronken".

Dat zal heus wel waar zijn, maar er is een beroemde, geneeskrachtige drank, die minstens zo waardevol was en die in deze kruiken verhandeld werd: mineraalwater.


Sedert het begin van de 17e eeuw werden er al kruiken met bronwater verhandeld. Nadat de bezoeken van diverse koningen en keizers aan de verschillende bronnen de heilzame werking van het mineraalwater bekend en beroemd maakten, kwam de commerciële exploitatie ervan aan het begin van de 18e eeuw pas echt goed op gang. Voor de velen die niet in staat waren zelf naar de heilzame bronnen toe te reizen, werd het medicinale water geëxporteerd. Zo kon men diverse soorten bronwater gewoon bij de plaatselijke apotheker verkrijgen.


Mineraalwater heeft toen, in de tijd dat de farmacie nog niet veel voorstelde, een enorme bloeiperiode als medicijn gekend en de handel erin was dan ook ongekend, jaarlijks zijn vele miljoenen liters mineraalwater verhandeld.


Mark Zwartelé, Werkgroep Archeologie Hulst

Kruiken

Bij de foto's:

1-4 links: Enkele van de opgegraven kruiken (Bierkaai, Hulst)

5 rechts: Kruik (Bierkaai, Hulst)

6 midden: Variatie met kruik op L'Absinthe van Edgar Degas (Geen bronwater)

7. Een van de vele merken

8. De inhoud van de kruik